Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 19-09-2014 | Article Rating | (2) reacties

Data is mooi!

Ik heb het boek ‘Big learning data‘ gelezen. Ik heb wel iets met cijfertjes en vond wiskunde leuk en makkelijk. De zomergasten met Ionica Smeets was geweldig – zij maakte duidelijk dat alpha’s wel graag doen alsof cijfers iets voor nerds is maar dat het cruciaal is voor iedereen. Zelf denk ik dat het alleen nog maar belangrijker wordt met big data beschikbaar. Mocht je nog willen puzzelen is hier een wiskundig raadsel van Ionica Smeets met de oplossing.

Learning data is een nieuw onderwerp – maar groot, breed en nog volop in beweging. In het boek refereren ze naar de skill set van learning professionals gemeten door 1000 self-assessments. Data interpretation was een van de laagst scorende vaardigheden bij learning professionals (learning professionals zijn trainer, docenten, opleiders etc). Veel hoger scoorde presenteren, faciliteren, etc. Met andere woorden, docenten, trainers en facilitatoren zijn meestal niet de eersten die in cijfers duiken. De meeste beta’s worden geen learning professional.

Wat is learning analytics?

Learning analytics is een nieuw onderwerp en gaat over het gebruik van data om leren en leerprocessen te verbeteren. In de cartoon hierboven zie je bv. dat de waarzegster facebook gebruikt als informatie om iets te zeggen over de toekomst. Slim van haar natuurlijk :). Je kunt als learning professional nu veel meer doen met data (informatie) online dan bij face-to-face omdat er allerlei ‘digital trails’ ontstaan online. Dit kan zijn binnen een besloten leeromgeving maar kan ook zijn publiek online, bijvoorbeeld doordat je deelnemers op Twitter zitten. Het boek gaat vooral in op het gebruik van big data in organisaties om het leren te ondersteunen, mn grootschalige data. Wat ik mis in het boek waar je nu praktisch start binnen een organisatie, al zou je kunnen beginnen met een training dashboard waar je systematisch gegevens verzamelt. In dit blogbericht zal ik proberen het eens klein en praktisch te maken door te kijken naar 3 niveaus:

  1. het niveau van je eigen leernetwerk online (ook wel personal learning network PLN genoemd)
  2. het niveau van een online cursus of leergang
  3. het niveau van een organisatie

Ik denk namelijk dat je aan de ene kant soms data beschikbaar hebt die je (nog) niet gebruikt als professional. En aan de andere kant zijn er nieuwe tools die je kunt gebruiken om data te gaan verzamelen.

Niveau 1: het niveau van je Personal Learning Network (PLN)

Op het niveau van je eigen netwerk online kun je heel veel meten, afhankelijk van wat je doelen zijn. Zie het als een vorm van feedback. Zo kun je bijvoorbeeld het aantal retweets meten op Twitter. We hebben het @en_nu_online account op twitter. Daar volg ik het aantal retweets van met als doel te kijken hoe de tips aanslaan. ik doe dit vooral door in Hootsuite een kolom aan te maken met ‘my tweets, retweeten’. Elke maand probeer ik de totalen te verzamelen en in een excel sheet te zetten. Zo was in de zomer het aantal retweets lager. Het valt met op dat hele praktische tweets veel geretweet worden – dit helpt om gerichter te kiezen welke tips je gaat delen. Ik denk zeker dat mijn keuze in tweets beïnvloed is door het volgen van het aantal retweets. Zie ook mijn blogpost ‘Volg niet je aantal volgers maar je mentions en retweets‘. Nieuw bij Twitter is dat je ook analytics kunt aanzetten. Ik heb dit gisteren gedaan en je krijgt erg veel informatie over je tweets. Meer hierover kun je lezen op de blog van Frankwatching. Ook kwalitatief kun je monitoren, bv kijken via een Twitter search wie er allemaal iets over een bepaald onderwerp zeggen.

Niveau 2: het niveau van een online cursus of leertraject

Voor de leergang ‘leren en veranderen met nieuwe media‘ gebruiken we een online platform, een Ning platform. Binnen dit platform kun je ook gebruik maken van data. Je kunt bijvoorbeeld zien welke onderwerpen veel antwoorden kregen. Wij gebruiken dit soort informatie als we blokken gaan door ontwerpen. Maar behalve het aantal antwoorden kun je ook het aantal views zien (weergaven). Ik gebruik deze informatie als er naar mijn zin weinig reacties zijn. Soms lezen mensen wel maar is het nog wel een zwaar onderwerp om even snel te reageren. De meeste platformen hebben wel data, en wil je meer dan zou je gebruik kunnen maken van Google Analytics. Meer kwalitatief kun je bv. analyseren met een woordenwolk (eg. wordle of tagxedo) wat de belangrijkste termen uit een discussie waren. In Moodle kijk ik vaak welke mensen de afgelopen 5 dagen niet hebben ingelogd.

Niveau 3: het niveau van een organisatie of netwerk

Op het niveau van een organisatie of school wordt het wel wat complexer. Kun je voor het monitoren van je eigen netwerk of een cursus nog wel zelf bekijken wat je zou kunnen analyseren, binnen een organisatie of school wordt het wel echt een project heb ik het idee omdat je ook moet gaan kijken naar de performance data en dashboards die er al bestaan. Het mooiste is als je een link kunt maken tussen functionering en beoordeling en opleiding/ informeel leren. Wie kan er welke rol spelen? Denk hierbij de Research en development, Leren en opleiden (HRD), Data scientists en management.

Misschien is een goed begin binnen een organisatie of school om te kijken wat je eigenlijk al aan data gebruikt. Soms kan het verzamelen in een excell sheet als een grote stap zijn. Daarnaast kun je nadenken over een organisatievraagstuk waar je wel meer inzicht in zou willen hebben. Hoe kun je nu systematischer data gaan verzamelen om een stap verder te komen in dit vraagstuk? Dus begin bij een vraagstelling. Eigenlijk vind ik het boek ‘measuring the networked non-profit’ van Beth Kanter en Katie Delahaye Paine  daar een praktischer boek voor dan ‘big learning data’. Zij zeggen ook ‘deciding what to measure is 90% of the process‘.

Overigens heb ik een exemplaar van het boek big learning analytics over dus als je dit boek wilt winnen kun je hieronder een reactie geven met de manier waarop jij data gebruikt voor het monitoren van je leernetwerk, je cursus of binnen je organisatie.

Tags: analytics, learning

Het bericht Data is mooi! verscheen eerst op Ennuonline.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

hakan
Van hakan | 05-07-2015
Hoi Sibrenne,

Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik zoekende naar bronnen die mij kunnen helpen met het meten binnen E-learning. Hierbij dacht ik aan het gebruiken van 'big data' en learning analytics. Ik las je artikel en ben wel nieuwsgierig geworden naar het boek. Doel van mijn onderzoek is om te kijken wat er gemeten kan worden, hoe dit kan en wat voor een positief effect dit op de eindgebruiker kan hebben. Ook is het daarbij een mooie aanvulling als de organisatie die de e-learning inzet er iets voor krijgt en iets kan doen met data.

Is het nog mogelijk om het boek te winnen?

groet,

Hakan
Joitske
Van Joitske | 06-07-2015
Dag Hakan,

Het boek is er nog! Kun je je email adres naar mij sturen en adres ook? Joitske@gmail.com.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: