Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Marcel de Leeuwe (redactie) | 10-11-2013 | Article Rating | (0) reacties

Pecha Kucha brengt je tot de kern

Op Learning 2013 heb ik weer eens genoten van het fenomeen Pecha Kucha. De eerste keer dat ik kennismaakte met deze manier van presenteren was bij Learning 2008. Ik denk dat deze compacte vorm van presenteren zeker een waardevolle plaats kan krijgen binnen veel organisaties. De serie waar ik nu in zat was over Learning Outside of Work.

_PKoverzicht

Wat is een Pecha Kucha?

Dit is heel simpel: 20 slides die elk 20 seconden duren. Je stelt binnen je presentatieprogramma/omgeving de tijd automatisch in zodat na 20 seconden de volgende slide zichtbaar wordt. Na 6 minuten en 40 seconden is de presentatie afgelopen. De eerste Pecha Kucha nacht werd in februari 2003 georganiseerd door Astrid Klein en Mark Dytham van een architectenbureau in Tokyo. Wikipedia gaat verder in op deze vorm van presenteren. In Nederland hebben we vergelijkbare concepten zoals de TeachMeet en Ignite). De gemene deler vormt de duur, afwisseling en kracht.

_PK

Waarom krachtig?

Zelf vind ik de voorbereiding om een Pecha Kucha te maken moeilijker en tijdrovender dan een ‘gewone’ presentatie van een uur. Dit ligt aan een paar dingen:

  • Elke boodschap moet in 20 seconden worden verteld. Dit betekent dat je snel en visueel moet zijn. Tekst kan hoogstens in enkele woorden worden gebruikt. Kijkers kunnen niet de tekst lezen én naar je verhaal luisteren.
  • Je vertelt je verhaal met beelden. Het zoeken van die beelden kost vaak tijd omdat het ook een passend geheel moet vormen.
  • In totaal heb je maar 6 minuten en 40 seconden tot je beschikking. In een gewone presentatie heb je ruimte om verschillende voorbeelden te geven, om uit te weiden en om details te vertellen. Het is moeilijker om alle overbodige informatie eruit te halen.

Het feit dat je alle overbodige informatie moet strippen en enkel de kern van je boodschap vertelt, is ook direct het hele sterke punt van de Pecha Kucha sessies. Voordeel is ook dat een ontzettende saaie presentatie nooit langer duurt dan 6 minuten en 40 seconden. Dat is nog te overzien.

Hoe toepassen?

Nadat we 4 Pecha Kuchas hadden gehad hebben we doorgepraat over de waarde maar ook de toepassing van deze vorm van presenteren. In het leuke gesprek kwamen onder andere de volgende ideeën naar voren:

  • Een verslag van Learning 2013 middels een Pecha Kucha. Dit geeft een kort en krachtig overzicht van de hoogtepunten.
  • Een Pecha Kucha van verschillende afdelingen voor nieuwe medewerkers.
  • Je kunt dit inzetten om projectvoortgang te delen. Sneller dan een uigebreide vergadering en beter te gebruiken dan een uitgebreid verslag op papier.
  • Een Pecha Kucha kan ook worden gemaakt door lerenden die zo laten zien dat ze bepaalde kennis hebben verwerkt.

Een prachtige Pecha Kucha werd gegeven over vriendschappen in je leven. Dit verhaal met mooie titel ‘Life 101′ (cursus 101 is in de US altijd een basiscursus. ‘Life for dummies’ was een alternatieve titel geweest) zal me heel lang bijblijven!

pklife101


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: