Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 17-02-2018 | Article Rating | (0) reacties

Tools en tips: WebJets als virtueel prikbord en groepsapps slim gebruiken

De afgelopen week ben ik onder de noemer ‘handige tools en tips’ twee bijdragen tegen gekomen die ik graag met jullie wil delen. De eerste bijdrage gaat over een applicatie die een mogelijk alternatief kan zijn voor Padlet. De tweede bijdrage bevat tips voor het slim gebruiken van groepsapp binnen WhatsApp.


Je kunt virtuele prikborden onder meer gebruiken voor het inventariseren van voorkennis, voor kennismakingsopdrachten, het verzamelen en delen van bronnen of voor brainwriting. Ik ben zelf enthousiast gebruiker van Padlet. Via Larry Ferlazzo ben ik deze week in aanraking gekomen met WebJets.

Volgens Larry heeft WebJets wat minder mogelijkheden dan Padlet waarvan de mogelijkheden als maar uitbreiden (wat niet altijd positief is). WebJets lijkt wel wat eenvoudiger te gebruiken als het gaat om afbeeldingen, meent Larry.

Onderstaande video laat zien hoe WebJets werkt:

WebJets (nog in Beta) richt zich met name op het verzamelen, organiseren en delen van content. Daar heeft met tal van toepassingen voor (onder meer eenvoudige mindmaps). Je leest nog niets over kosten. Wel zie je bij je account dat je 1000 mb tot je beschikking hebt.

Ik heb er een korte tijd mee geëxperimenteerd. De applicatie is gebruiksvriendelijk en handig. Het delen van een bord kan echter alleen via e-mailadressen van geregistreerde gebruikers, en bijvoorbeeld niet via links. In het kader van de Algemene Verordening Gegevensverwerking is dat een ernstige tekortkoming. Je bewaart immers persoonsgegevens (e-mailadressen) bij een organisatie waar je geen verwerkersovereenkomst mee hebt.

Alexandra van der Hoff heeft op Facebook een bericht van Timemanagement.nl gedeeld met drie slimme tips die verhinderen dat je horendol wordt van groepsapps. Eigenlijk moeten we natuurlijk Signal gebruiken in plaats van WhatsApp ivm privacy.

Maar goed: WhatsApp wordt massaal gebruikt en groepsapps eveneens. Bij groepsapps loop je vaak tegen een aantal zaken aan:

  • Je wilt reageren op een wat ouder bericht. Doordat er al veel andere reacties geplaatst zijn, wordt jouw reactie niet in de juiste context geplaatst.
  • Je weet niet goed wie allemaal al jouw bericht hebben gelezen.
  • Je bent druk aan het werk en wilt door een bepaalde groepsapp een tijdje niet gestoord worden.

Timemanagement.nl laat zien hoe je deze problemen kunt aanpakken door een bericht te citeren, door informatie over een bericht op te vragen en door een groepsapp tijdelijk op stil te zetten. Ze leggen het helder en beknopt in het Nederlands uit. Ik ga dat daarom niet herhalen.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: