Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 13-04-2017 | Article Rating | (0) reacties

Hoe belangrijk zijn leerdoelen?

Is het belangrijk om leerdoelen te communiceren met lerenden? Of belemmert het expliciet maken van leerdoelen het leren?

Will Thalheimer is consultant, maar laat zich sterk leiden door onderzoek. In een interessante video -met dank aan Mirjam Neelen– legt hij uit hoe leerdoelen werken. Ze kunnen ervoor zorgen dat lerenden zich focussen op belangrijke informatie, maar ze kunnen ook averechts werken. Ze moeten in elk geval specifiek geformuleerd zijn.

Verder laat hij ook zien dat je de effecten van leerdoelen ook op een andere manier kunt bereiken. Maak dingen bijvoorbeeld relevant, herhaal belangrijke elementen of gebruik bijvoorbeeld ontwerp-elementen in je materiaal. Daarmee kun je ook de aandacht van lerenden richten. Want daar gaat het om. Thalheimer spreekt dan ook liever van ‘focussing objectives’.

Leerdoelen zijn vooral interessant voor ‘leerprofessionals’. Ze zijn eigenlijk niet bedoeld voor lerenden. Presenteer wel leerinhouden of welke prestaties je verwacht, of doelen die hen motiveren te leren.

Thalheimer heeft ook een korte toets over dit onderwerp gemaakt, die je kunt invullen. Je krijgt overigens geen feedback (dit zou de effectiviteit ervan nog meer vergroten).


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)