Achtergrond

Op deze pagina treft u een serie achtergrondartikelen aan die zijn geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Let’s Learn! | 13-06-2022 | Article Rating | (0) reacties

Terugkijken naar de opkomst van Microlearning in Nederland

Terugkijken naar de opkomst van Microlearning in Nederland

Weet jij nog wanneer je een sprong maakte in jouw ontwikkeling? Ik weet dat nog heel goed. Ik heb twee van die momenten. De eerste keer was tijdens mijn hbo-opleiding, in 1989. Ineens ging mijn studie helemaal als vanzelf: het kwartje was gevallen door de stageperiode. De tweede keer was op het moment dat ik zag dat een serie verschillende, korte video’s over de werking van een waterzuiveringsinstallatie, ook écht werkten. Dat was begin 2017. Ik was zo enthousiast over deze manier van leren in kleine stukjes, dat ik mijn bedrijf Let’s Learn! startte, gericht op Microlearning en Gespreid Leren.

Een ervaring om van te leren

Om mij heen had ik al eerder gehoord dat mensen ervan overtuigd waren dat je door het inzetten van korte e-learnings mensen aan het leren krijgt. Maar zelf had ik dat nog nooit ervaren. Ik had er geen gevoel bij. Totdat ik in 2017 de vraag kreeg om mensen in Ghana te helpen bij het leren hoe de waterzuiveringsinstallatie werkt en hoe deze onderhouden moet worden. Ik zag dat de video’s die we maakten meerdere keren werden bekeken. Populair waren vooral de video’s van acties die zij niet dagelijks uitvoeren. En toen viel bij mij het kwartje. Ik zag het voor mijn ogen gebeuren: mensen werden gemotiveerd om te leren. Hoe? Doordat ze korte leermomenten aangeboden kregen die makkelijk toegankelijk waren. Leermomenten die ze bovendien direct in de praktijk konden toepassen. Dat moment werd voor mij het startpunt van de zoektocht én het vinden van ‘Microlearning als leeroplossing’.

Let’s Learn!

Mijn ervaring in Ghana, daar wilde ik iets mee. Met veel enthousiasme besprak in mijn nieuwe inzicht over leren met diverse HRM’ers en L&D’ers. Ik vertelde hun over het project in Ghana: hoe ik zag dat de korte leervideo’s aanzetten tot actief leren en daadwerkelijk toepassen. Konden zij er iets mee? Zagen zij het voordeel ook? Tegelijkertijd deed ik onderzoek naar het fenomeen van gespreid leren in kleine, korte stukjes. Hoe en waarom werkte het? En werd het elders al toegepast? Al snel kwam ik in Amerika terecht, waar ze onder de noemer ‘Microlearning’ al langer met deze vorm van leren werkten. In Amerika stuitte ik op vele, mooie voorbeelden en deed ik meer en meer kennis op over deze manier van leren. Ik ging geloven in de kracht van Microlearning en ik was om. Hier wilde ik iets mee doen. Ik ging Microlearning, deze nieuwe manier van leren, introduceren in Nederland. En zo richtte ik tijdens de zonnige lente van 2017 Let’s Learn! Microlearning solutions op. En begon voor mij het pionieren. 

Pionieren als een zendeling

Mijn opgedane kennis ben ik gaan delen door blogs en artikelen te schrijven en te publiceren. Op de website van Let’s Learn! En op platforms als LinkedIn en die waar ze zich met leren bezig hielden. Ik verzorgde sessies over Microlearning, om geïnteresseerden over het fenomeen te vertellen en ze enthousiast te maken voor deze nieuwe manier van leren. In het begin voelde ik mijzelf regelmatig de zendeling die de term Microlearning moest verspreiden. Maar al snel werd het gemeengoed. Het werd opgepikt door de HRM- en L&D-wereld. Bedrijven begonnen voorzichtig met het toepassen en implementeren ervan. Niet alleen omdat ik het riep, maar ook omdat het moment daar was. Veel mensen die ik sprak waren klaar met lange, saaie e-learnings en gingen op zoek naar alternatieven die werken. Hierdoor nam de belangstelling naar de werking en het toepassen van Microlearning een vlucht.

Waar staan we nu?

Microlearning is inmiddels als leermethode algemeen geaccepteerd in Nederland. Mede dankzij Let’s Learn! En daar ben ik natuurlijk trots op. Met mijn team heb ik al vele, mooie microlearnings mogen maken. Om anderen effectief en op een plezierige manier te laten leren. En dat doe ik nog altijd met veel plezier. Omdat er nog steeds onontgonnen gebieden binnen Microlearning te ontdekken zijn.

Wat Microlearning betreft, glijden veel organisaties op de Gartner Hypecyclus inmiddels van de Top van Buitensporige Verwachtingen naar de Vallei van Teleurstellingen of ze hebben het Pad van Verlichting inmiddels gevonden. In de praktijk zie ik dat organisaties het snelst op het pad van verlichting komen, als ze zijn begonnen met leerprojecten waarin microlearnings gespreid worden aangeboden.

En als je vooraf goed bedenkt hoe je Microlearning gaat aanbieden aan je doelgroep, dan ontwikkelen organisaties door naar het Plateau van Productiviteit.

Gartner Hypecyclus

De toekomst van Microlearning

Microlearning gaat steeds meer gemixt worden met andere leervormen. Het wordt een vast onderdeel binnen de leerstrategie of –visie van bedrijven en instanties. Denk aan klassikaal leren met vooraf microlearning via de mail. Een online webinar met erna de belangrijkste take-aways via microlearning. Of microlearning als de invulling van performance support. En als laatste de losse microlearning: leren van één onderwerp in 3 minuten, eenmalig. Het werkt echt, ook al voelt dat niet zo als jouw organisatie in de Vallei van Teleurstellingen zit.

Ik verwacht dat er veel organisaties over hun mogelijke teleurstelling met betrekking tot Microlearning heen komen. Door te merken dat naast de inhoud en vorm van Microlearning, je vooraf ook goed moet nadenken over hoe en wanneer je de Microlearning inzet. Daarmee wordt het gebruik ervan pas echt productief. En dat gespreid leren daarbij de manier wordt, dat is een feit. Er is al zo vaak bewezen dat het echt werkt. En als je twijfelt? Deze 'zendeling' is graag bereid je de bewijzen te laten zien en ervaren.

Geschreven door Helma van den Berg, oprichter en microlearning expert van Let’s Learn!


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.